prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Učitelji uključeni u projekt ATS2020 prezentirali svoja postignuća

25. rujna 2017.

U petak, 22. rujna 2017. godine u Zagrebu održana je prezentacija rezultata pokusne primjene modela projekta ATS2020 (Assesment of Transversal Skills 2020).

ATS2020 je trogodišnji istraživački projekt započet 2015. godine koji se provodi u okviru programa Erasmus+, s uključenih 30 hrvatskih od ukupno 250 osnovnih škola u 11 europskih zemalja. Projektom se potiče jačanje generičkih kompetencija kod učenika viših razreda osnovnih škola, te se istražuje učinak takvih nastojanja kako bi se mogle predložiti reforme obrazovnih politika u zemljama EU.

Nakon uvodnog dijela izlaganja, u kojem je CARNetov projektni tim predstavio ciljeve i postignuća projekta ATS2020 u Hrvatskoj, pokusnu primjenu modela projekta u Osnovnoj školi Brezovica predstavile su Sandra Prpić i Barbara Stepanić, a u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića učiteljica Tanja Soucie. Gospođa Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, okupljenima je prenijela vlastita iskustva rada s učenicima pomoću svoje metode «270 stupnjeva za razvoj digitalnih vještina u učenju matematike» i na primjerima pokazala kako se mogu poučavati generičke kompetencije.

U poslijepodnevnom bloku prezentacija pokusne primjene modela projekta ATS2020 sudjelovali su Ante Bašić, učitelj hrvatskog jezika u OŠ Pantovčak, učiteljice I. OŠ Bjelovar Helena Gustović Ljubić i Tatjana Somer, zatim Anica Vragović iz III. OŠ Varaždin, Ružica Gregurić iz I. OŠ Varaždin, te Vanja Fazinić, Anela Prkić i Neva Strizirep iz OŠ don Lovre Katića iz Solina.

Učitelji koji su sudjelovali u projektu Vrednovanje generičkih kompetencija 2020 zaključili su da je njihova vlastita uključenost u projekt, kao i uključenost učenika, osim konkretnim vještinama, rezultirala povećanom motivacijom i zanimanjem za predmete te poboljšanjem komunikacije između učenika i učitelja. Dio učeničkih radova nastalih tijekom projekta bit će prikupljen i objavljen na mrežnom sjedištu projekta te na taj način dan na korištenje i razvoj svim zainteresiranim učiteljima.